WE ZITTEN TE VEEL!
Lees deze blog staand.  Nederland is een zitland. Zitland? Ja, dat lees je goed. Gemiddeld zitten Nederlanders 8,5 uur per dag. Dat is meer dan de rest van Europa doet. Veels te veel. Wie namelijk meer dan 11 uur per dag zit, heeft veertig procent meer kans om vroegtijdig te sterven dan iemand die vier uur per dag zit, stelt het TNO.

DE RISICO’S

Volgens het kenniscentrum TNO zou langdurig zitten het risico op chronische ziektes als diabetes type II en hart- en vaatziekten vegroten. Op kortere termijn kan het schadelijk zijn voor gewrichten, botten en spieren. 

KANTOORBAAN

We zitten dus te veel in Nederland. Ongeveer een derde tot de helft van het zitten gebeurt op het werk. Naar verwachting zal door de digitalisering en automatisering de hoeveelheid beeldschermwerk stijgen. 

DIT KUN JE DOEN

Het ministerie van Sociale Zaken geeft aan dat werkgevers en werknemers beiden een verantwoordelijkheid hebben om gezondheidsklachten te voorkomen. Bedrijven en organisaties die werk maken van de gezondheid van hun medewerkers, plukken daar vaak direct de vruchten van. Het zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit.  TNO geeft het advies om elk uur het zitten twee of drie keer te onderbreken met minimaal twee minuten. Het belangrijkste daarbij is opstaan en de benen in actie brengen. Probeer bijvoorbeeld alle telefoongesprekken lopend te doen of loop een blokje om. Wandelen schijnt namelijk goed te zien voor de creativiteit en concentratie. Naast deze interventies kun je ook gebruik maken van alternatieve werkplekken. Denk bijvoorbeeld aan statafels, fietsstoelen of een exercise ball. Bij New Day Productions hebben we een fitnessruimte. 
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Sluit Menu